Haber

Kadıköy Belediye Başkanı Odabaşı Scooter Firmalarını Uyardı: “Kaldırımlarda Tüm İşgallerin Kurallar Çerçevesinde Sınırlandırılması Kararı…

HABER: YİĞİT KAZBEK – KAMERA: SADIK KARAKULOĞLU

Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, kaldırımları işgal eden scooterları toplamaya başlayacaklarını ve cezai işlem uygulayacaklarını açıkladı. Odabaşı, “Kaldırımlardaki tüm işgalleri kurallar çerçevesinde sınırlandırma kararı aldık. Kaldırım işgallerinde sadece scooter’a öncelik verdiğimizi düşünmeyin. Aynı şekilde tahsis edilen alan dışında masa-sandalyelerin gittiği her yerde toplayacağız. Bilboardlar yayaların kaldırımda yürümesini engelliyorsa onları da alırız” dedi.

Kadıköy Belediye Başkanı Odabaşı, kaldırımlarda yaya geçişini engelleyen scooter’lar, restoran/kafe işletmelerinin tahsis edilen alanı dışındaki masa ve sandalyeler, reklam panoları ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Yaya haklarının belediye için öncelikli olduğunu belirten Odabaşı, yayaların kaldırımda yürüyebilmesi için her türlü tedbiri alacaklarını söyledi. Kadıköy’de kaydedilen kaldırım işgaline ait fotoğraf ve videoları da paylaşan Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“KONUMUZ ULAŞIM ARACI YASAKLAMAK DEĞİL: Bizim derdimiz Kadıköy’de gelişigüzel hiçbir ulaşım aracını yasaklamak değil. Onları kontrol altına almak. Hiçbir şeyi yasaklama yetkimiz yok. Scooter tüm dünyada yeni bir ulaşım aracı olarak kullanılmaya başlandı. Türkiye’de ise elektrikli akülü bu araçlar herhangi bir mevzuata tabi olmadan kullanılmaya başlandı. Bir süre sonra scooter ile ilgili bir mevzuat ortaya çıktı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yaptığı çalışma sonucunda Elektrikli Scooter Yönetmeliği adında bir yönetmelik yayınladı. Bu yönetmeliğe göre ilçe belediyelerinin yönetmelik gereği bu scooterlara müdahale etme şansı yok. Sayısını biz belirlemiyoruz, kullanım durumunu biz belirlemiyoruz, nereye park edeceklerini biz belirlemiyoruz. Ama yarattığı tüm sorunlarla uğraşıyoruz.

KALDIRIMLARDAKİ TÜM MESLEKLERİ SINIRLAMA KARARI ALDIK: Bizim derdimiz Kadıköy’de kaldırımlarda yayaların hakkını korumak. Güncel gündem olarak scooter scooter. Ancak yayaların rahat yürüyebilmesi için önce kaldırımları genişletmemiz gerekiyordu. Göreve geldiğim 4 yılda yaklaşık 50 kilometre kaldırım yaptık. ve bu kaldırımların hepsinde kaldırımları genişlettik. Büyümedeki amacımız; 2 bebek arabası veya 2 tekerlekli sandalyenin yan yana geçmesine izin verin. Öncelikle vatandaşlarımızın yolda rahat bir şekilde yürümesini sağlamak için bu altyapı çalışmalarını gerçekleştirdik. Sonrasında kaldırımlardaki tüm işgalleri kuralları çerçevesinde sınırlandırma kararı aldık. Scooter, bu kaldırım işgalindeki araçlardan sadece biri. Reklam raketleri (durak reklamları), reklam panoları var. Onlarla ilgili çalışmalarımız da başladı. Onlara da müdahale edeceğiz.

DEPOLARIMIZ MASA VE SANDALYELERLE DOLU: Geçen yıl nisan ayından haziran ayına kadar bu restoran, bar, pastane, kafe gibi yerlerin önlerine bariz alanlarda esnaf önlerine masa sandalye topladık. Şu anda depolarımız masa ve sandalyelerle dolu. Yani kaldırım işgallerinde sadece scooter’a öncelik verdiğimizi düşünmesinler. Onlara ayrılan alan dışında, masa sandalye kuralının dışına çıkan her yerde toplayacağız. Reklam raketleri ve billboardlar yayaların kaldırımda yürümesini engelliyorsa onları da alacağız. Motokuryeler kaldırımlardan çıkıyor. Kargo şirketleri kaldırımları işgal ediyor ve bu motosikletleri oraya park ediyor. Onlara da müdahale edeceğiz. Tecavüzümüz sadece scooter değil, yayaların Kadıköy’de rahat yürüyebilmesi için her türlü tedbiri almaktır.

ÇOK KOLAY BİR YAZILIM İLE BLOKLAMA MÜMKÜNDÜR: Yönetmelikte belirtilen sayıdan kat kat fazla ve üstelik çok kolay bir yazılımla denetimsiz olarak engellemek mümkün olmasına rağmen bu elektrikli scooterları kiralayan firmaların engellememesi isyanımızdır. Bunu yazılıma koymak için küçük bir kodla, bu eserler için park yerlerini belirleyebilirler. Bu scooterları nereye park edeceğimize dair 3 yıl önce bir meclis kararımız var. Şu anda İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu araçların Bağdat Caddesi’nde nereye park edileceğini belirlemiş ve uygun yerler haline getirmiştir. Şimdi bu firmaların park edemediği halde oraya park edebilmesini anlamakta güçlük çekiyoruz.

İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ: Bu disiplini sağlayacağımız kişilerle birlikte çalışmaya hazırız. Güvenlik güvenliktir, valilik valiliktir, bakanlık bakanlıktır. Kadıköy’ün coğrafi yapısı gereği çok fazla scooter kullanılmaktadır. Düz bir alanda bulunuyoruz. Bu nedenle insanların çok kullandığı bir ulaşım aracı haline gelmiştir. Yaya geçişine engel olacağız, engelli araçların geçişine engel olacak bebek arabalarına izin vermeyeceğiz.

İSTANBUL’DAKİ SCOOTERLERİN 2/3’Ü KADIKÖY’DE: Sayının tam olarak ne olduğunu bilmiyoruz. Çünkü bizimle paylaşılmıyorlar. Ama ben İstanbul’daki scooterların üçte ikisinin Kadıköy’de olduğunu iddia ediyorum.”

Elektrikli Scooter Yönetmeliği’ne göre her 200 kişiye 1 scooter oranının aşılmaması gerektiğini belirten Odabaşı, Kadıköy’de nüfusuna göre 2 bin 425 scooter olması gerektiğini söyledi.

haberserdivan.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu